Mooie natuurmomenten

Dat wandelen in de natuur goed is voor de gezondheid weten we. Het is bekend dat de natuur een rustgevende en helende werking op ons heeft. Een stapje verder is je verbinden met de schoonheid van de natuur. Dan zet je heel bewust je zintuigen in om je bewust te worden van jezelf en de omgeving. Dat gaat verder dan een frisse neus halen.

Zet je zintuigen wijd open

Het is de kunst om voluit te genieten van de natuur zoals die zich op dat moment voordoet. In verwondering kijken. Het is. Onvoorwaardelijk. Een donkere lucht hoeft niet deprimerend te zijn. Grote wilde dieren spotten is spectaculair, maar ook het waarnemen van kleine dieren kan groot geluk brengen. Jaag het vooral niet na, want zodra je gaat speuren is de kans erg groot dat je van alles en nog wat mist. Door te focussen valt er letterlijk veel buiten je gezichtsveld. Vertraag, loop aandachtig met een open en onbevangen mind en laat alles naar je toe komen.

Wist je dat de torenvalk zuinig met z’n energie omgaat? De torenvalk zie je veel boven kort gras in de lucht hangen, het zogenaamde bidden. Deze vogel jaagt alleen op momenten dat er muizen zijn. Hoe slim is dat. Bovendien jagen ze alleen op plekken waar daadwerkelijk muizen zitten. Dat kunnen ze zien aan de ultraviolette straling van de urine van muizen. Ze eten slechts wat ze nodig hebben. Als een muis nog niet op is en ze hebben al genoeg gegeten, dan verstoppen ze de rest voor later.

Vogelgeluiden zijn er in alle toonsoorten. Sommige vogels zijn echte zangvogels zoals de merel en de koolmees, andere kunnen beter hun snavel houden. Lijkt het je leuk om vogels aan hun geluid te herkennen? Op Vogelgeluid en op de website van Staatsbosbeheer zijn verscheidene vogelgeluiden te beluisteren. Zelf ben ik bijzonder gecharmeerd van de merel en de bosuil. Wat is jouw favoriete vogelgeluid?

Kijk eens goed om je heen welke bomen, planten of bloemen er staan. Is er iets dat jouw speciale aandacht heeft? Wat zijn de eigenschappen ervan en wat betekent dat voor jou?

Bij ons in de omgeving staan veel eiken. Deze boom straalt stevigheid uit, die kan tegen een stootje. Voor de oude volkeren was de eik een heilige boom, de maretak die op een eik groeit is een zeldzaamheid, de eik overleeft blikseminslag, hij is krachtig en zijn hout is duurzaam. De brede vaten vlak onder de bast bevatten veel vocht waar de bliksem door afgevoerd kan worden. Of de oude volkeren dat wisten of het als magie beschouwden…? Het is ongetwijfeld een magisch gezicht om de bliksem de boom in te zien gaan.

Mocht je een dennenboom op je pad tegenkomen, check dan de dennenappels. Staan de schubben open? Dan blijft het droog. Zijn ze dicht, dan gaat het regenen. Door de appels te sluiten probeert de boom haar zaden droog te houden. 

Duurzaam geluk

Door intens te genieten kun je je op een dieper niveau met de natuur verbinden en kom je dichter bij jezelf. Dat geeft ruimte voor een ingeving of een bijzonder natuurmoment en ook diepgaande spirituele of mystieke ervaringen kunnen zich voordoen.

Blijf tijdens het wandelen geregeld stilstaan, adem wat dieper in en merk op wat jouw aandacht vangt: de lucht, een geur, kleur, een geluid, een bloem, een vlinder, een tor. Het kan van alles zijn. Voel wat het met je doet.

In de loop der tijd is het contact met de natuur verloren gegaan; we zijn steeds verder van de natuur verwijderd en daarmee van onze eigen natuurlijke aard. Gelukkig kan Moeder Natuur ons een handje helpen het contact te herstellen. Door niets te willen, maar juist door ‘willen’ op de pauzestand te zetten en volkomen onbevangen naar de schoonheid van de natuur te kijken. In stilte genieten en openstaan voor wat zich ontvouwt: een inzicht, een diep gevoel van harmonie, vervloeien, absolute stilte, een eenheidservaring. Laat het gebeuren.

Dit is een update en eerder gepubliceerd voor www.centredusilence.com

Mooie natuurmomenten